k o r a l i

Νάξος

Η Νάξος

Η Νάξος βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων και αποτελεί το μεγαλύτερο νησί σε αυτές. Είναι ιδανικός προορισμός, όχι μόνο για μια οικογένειας ή ένα ερωτευμένο ζευγάρι, αλλά και για μία παρέα φίλων, καθώς προσφέρει πολλές επιλογές και δραστηριότητες. Η Νάξος διαφέρει αισθητά από τα άλλα νησιά των Κυκλάδων, γιατί έχει ένα πολύ εντυπωσιακό τοπίο με το ψηλότερο βουνό της, το Ζα, να φτάνει τα 1003 μέτρα, το οποίο κάνει το νησί ιδανικό για όσους ενδιαφέρονται για ποδηλασία στο βουνό ή πεζοπορία ή εξερεύνηση με το αυτοκίνητο, απολαμβάνοντας το όμορφο τοπίο.
Glezos Tower at Venetian Castle in Naxos Town

Μακρά Ιστορία

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, πολύ σημαντικοί θεοί είναι συνδεδεμένοι με τη Νάξο, όπως ο Ζευς ή Δίας, ο Διόνυσος, η Αριάδνη και η Δήμητρα. Λέγεται ότι ο Δίας πέρασε την παιδική του ηλικία εδώ, και για αυτό το λόγο το ψηλότερο βουνό της Νάξου πήρε το όνομά του. Κατά την ανάβαση στο βουνό Ζευς ή Ζα, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι κάτοικοι του νησιού, θα συναντήσετε έναν βράχο, στον οποίο είναι σκαλισμένη η επιγραφή ‘ Όρος Διός Μηλωσίου ’, δηλαδή το όρος του Δία, προστάτη των προβάτων. Στη Νάξο κατοίκησε, επίσης, ο θεός του κρασιού, ο Διόνυσος, το οποίο ίσως εξηγεί την παραγωγή τόσο καλής ποιότητας κρασιού στο νησί. Επιπρόσθετα, ο ανολοκλήρωτος κούρος στα λατομεία, κοντά στην περιοχή του Απόλλωνα, φέρει το όνομά του. Άλλος μύθος λέει, ότι ο Θησέας εγκατέλειψε την Αριάδνη στο νησί της Νάξου, στο σημείο όπου βρίσκεται ο ναός του Απόλλωνα, στην Πορτάρα, όταν επέστρεφε από την Κρήτη, όπου και σκότωσε τον μυθικό μινώταυρο. Ο μύθος συνεχίζει, λέγοντας πως ο Διόνυσος αργότερα συνάντησε την Αριάδνη στη Νάξο και την παντρεύτηκε. Υπάρχει μία πληθώρα συναρπαστικών μύθων οι οποίοι ζουν μέσω των ονομάτων των κάστρων, των ναών, των χωριών και των ξενοδοχείων! Κάστρα και πύργοι είναι διασκορπισμένα σε όλη τη Νάξο, όπως ο πύργος του Χειμάρρου στο Φιλώτι, ο πύργος Μπαρότσι – Γρατσία στο Χαλκί, το κάστρο Μπελόνια στο Γαλανάδο, και πολλά άλλα.

Χώρα Νάξου

Πανέμορφη, γεμάτη ζωή

Ελάτε στο νησί όπου όλα τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα! Η Νάξος, ένα νησί ευλογημένο από τους Θεούς, με τα μαγευτικά τοπία και την μοναδική παράδοση, είναι ο απόλυτος προορισμός γι'αυτούς που ψάχνουν κάτι περισσότερο από απλές διακοπές.

Η Χώρα της Νάξου ή Χώρα, λιμάνι και η πρωτεύουσα του νησιού, είναι μια τυπική κυκλαδίτικη πόλη με έναν λαβύρινθο από στενά σοκάκια και στενά περάσματα. Είναι μια ζωντανή πόλη και αποτελεί έναν εξαιρετικό προορισμό. Πίσω από την προκυμαία, στην πλαγιά του λόφου, απλώνεται μια σχεδόν μεσαιωνική παλιά πόλη όπου βρίσκεται το Ενετικό Κάστρο. Αυτή ήταν η έδρα του Marco Sanudo, του Ενετού του 13ου αιώνα που ίδρυσε την πόλη και έκανε τη Νάξο την καρδιά του Δουκάτου του Αιγαίου. Το περπάτημα μέσα και γύρω από το Κάστρο θα ξεπεράσει τις προσδοκίες σας, ενώ η θέα θα σας κόψει την ανάσα.

Σήμερα υπάρχει ένας μεσαιωνικός οικισμός που είναι ακόμα πολύ ζωντανός. Το Ενετικό Κάστρο είναι ένα από τα ελάχιστα κάστρα στην Ελλάδα που κατοικούνται ακόμα. Υπάρχουν Βενετσιάνοι Καθολικοί απόγονοι που ζουν ακόμα στα παλιά αρχοντικά που περικυκλώνουν την τοποθεσία. Θα απολαύσετε ιδιαίτερα το πώς τα βενετσιάνικα στοιχεία συγχωνεύονται σε κλασική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και χρώματα καθώς η γειτονιά επεκτείνεται πέρα από το κάστρο.

Η Νάξος είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα

Με μακρά ιστορία, την φυσική γεωγραφία της, την αυθεντική φιλοξενία της και την απίστευτη κουλτούρα της, η Νάξος θεωρείται ένα από τα καλύτερα νησιά της Ελλάδας για να επισκεφτείς. Εδώ αναφέρονται κάποιες από τις δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κανείς στο νησί της Νάξου.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ

Εξερευνήστε

Το δυτικό κομμάτι της Νάξου έχει τις καλύτερες παραλίες του νησιού. Από τον Άγιο Γεώργιο, τον Άγιο Προκόπιο και την Πλάκα, ως την Μικρή Βίγλα και το Αλυκό, όλες αυτές οι παραλίες έχουν καθαρά κρυστάλλινα νερά και άσπρη ψιλή άμμο. Σε μερικές συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, κυρίως στις παραλίες που είναι οργανωμένες με ξαπλώστρες, ομπρέλες, καφετέριες και εστιατόρια, ενώ σε άλλες μπορεί κανείς να απολαύσει την ιδιωτική του ζωή, καθώς είναι απομακρυσμένες από την πολυκοσμία.

Naxos Beaches

ΠΑΙΞΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΕΜΟ

Δράση

Η Νάξος φημίζεται για τους ανέμους της, οι οποίοι είναι ιδανικοί για αθλήματα όπως, wind surfing and kite-surfing. Η παραλία της Μικρής Βίγλας, του Ορκού, του Αγίου Γεωργίου and της Λαγκούνα είναι τα καλύτερα μέρη στη Νάξο και για τα δύο. Σε αυτές τις παραλίες θα βρείτε κέντρα αθλητισμού, που θα σας παρέχουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό αλλά και μαθήματα surfing για όλες τις ηλικίες.

Naxos Wind Surfing Kite Surfing

ΠΕΡΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ

Βόλτα

Το Κάστρο είναι μέρος της παλιάς πολεοδομικής οργάνωσης της Νάξου. Περιλαμβάνει πέτρινα κτίρια, πλακοστρωμένα μονοπάτια, αυλές, θολωτές κατασκευές και γραφικά στενά. Το Κάστρο κατασκευάστηκε από τους Ενετούς το 1207 και αποτέλεσε έδρα εξουσίας στις Κυκλάδες για 300 χρόνια.Καθώς προχωράτε θα δείτε πολλές Βενετσιάνικες κατοικίες, έναν Καθολικό ναό του 13ου αιώνα και την Γαλλική Σχολή, όπου ο γνωστός Έλληνας συγγραφέας, Νίκος Καζαντζάκης, φοίτησε. Εκεί στεγάζεται τώρα το Αρχαιολογικό μουσείο της Νάξου, στου οποίου τα εκθέματα συγκαταλέγονται ειδώλια από λευκό μάρμαρο και κεραμικά της ύστερης Νεολιθικής Εποχής από τη Νάξο και τα γύρω νησιά. Σήμερα, πολλές από τις Βενετσιάνικες κατοικίες έχουν μετατραπεί σε υψηλής κλάσης ξενοδοχεία ή studios, καφετέριες, τουριστικά μαγαζάκια, εστιατόρια και πολιτιστικούς χώρους Συμβάλλοντας στην ζωντανή ατμόσφαιρα της πόλης. Περιπλανηθείτε στα όμορφα μονοπάτια του Κάστρου, που θα σας ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο.

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Ανακαλύψτε

Τα αυθεντικά και γραφικά χωριά στο κέντρο του νησιού, αξίζουν σίγουρα να τα επισκεφθείτε. Η Απείρανθος, το Χαλκί, το Φιλώτι και η Ποταμία είναι κάποιοι από τους καλύτερους προορισμούς για να γευτείτε την ναξιώτικη κουζίνα και κρασί. Θα μείνετε έκπληκτοι με την αληθινή φιλοξενία των ντόπιων κατοίκων. Σε μερικά χωριά θα βρείτε μικρά αλλά πολύ ενδιαφέροντα μουσεία και άλλα ιστορικά κομψοτεχνήματα για να επισκεφθείτε.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ, ΓΝΩΣΤΟ ΩΣ "ΠΟΡΤΑΡΑ"

Δείτε αξιοθέατα

Η Πορτάρα, ίσως κάποιος πει, είναι το σύμβολο της Νάξου και το πρώτο πράγμα που βλέπεις όταν το καράβι πλησιάζει το λιμάνι του νησιού. Πρόκεται για μία τεράστια μαρμάρινη πόρτα που στέκεται όρθια σε μία μικρή χερσόνησο, που συνδέεται με τη Χώρα της Νάξου με ένα στενό μονοπάτι. Αυτό το μνημείο, είναι ότι απέμεινε από τον Ναό του Απόλλωνα του 6ου αιώνα π.Χ.

ΚΑΝΤΕ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ

Δράση & Αξιοθέατα

Όχι μακριά από την πόλη της Νάξου, για μία σύντομη βόλτα με τα ποδήλατά σας είναι ο Ναός της Δήμητρας, της θεάς των σιτηρών. Όπως ο Ναός του Απόλλωνα, έτσι και αυτός ο ναός κατασκευάστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ., έχουν όμως γίνει αναστηλωτικές εργασίες σε αυτόν. Ένα μικρό χριστιανικό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη βρίσκεται δίπλα στον αρχαίο ναό.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Γαστρονομία

Η Νάξος είναι γνωστή για την ποικιλία των προϊόντων που παράγει και την ποιότητα αυτών. Το λάδι και τα φρούτα που παράγονται, εξάγονται σε όλη την Ευρώπη. Το νησί είναι ξακουστό για τα μοναδικά τυριά του, όπως το αρσενικό, τη γραβιέρα, τη μυζήθρα, το ανθότυρο, το κεφαλοτύρι, το λαδοτύρι, το μανούρι. Η Νάξος, επίσης, παράγει εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι και καλό κρασί, ενώ οι πατάτες Νάξου, έχουν ιστορία, γεύση και άριστη ποιότητα. Χάρη στο εύφορο έδαφος του νησιού, η Ναξιώτικη κουζίνα αποτελείται μόνο από αγνά συστατικά που συμβάλλουν στη δημιουργία της ποικιλίας γευστικών πιάτων. Όταν θα επισκεφθείτε το Χαλκί, μπορείτε να δοκιμάσετε το παραδοσιακό οινοπνευματοποιείο του Βαλληνδρά, όπυ θα δοκιμάσετε το κίτρο Νάξου. Το κίτρο είναι το τοπικό λικέρ με μία μοναδική γεύση. Το οινοπνευματοποιείο του Βαλληνδρά προσφέρει μία ξενάγηση στην παραγωγική διαδικασία του κίτρου, και στο τέλος της ξενάγησης, θα μπορέσετε να γευθείτε το τοπικό αυτό ποτό της Νάξου.

KANTE ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΤΑ ΚΑΛΑΜΙΤΣΙΑ

Δράση & Αξιοθέατα

Η πεζοπορία είναι μία από τις πιο συναρπαστικές δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κάποιος επισκεπτόμενος τη Νάξο. Υπάρχουν πολλά παλιά λιθόστρωτα μονοπάτια που διασχίζουν το κέντρο του νησιού και συνδέουν τα ορεινά χωριά με τους Βενετσιάνικους πύργους και τα αρχαία αξιοθέατα. Μία από τις πιο γνωστές διαδρομές είναι εκείνη που ξεκινάει από το χωριό Μέλανες και συνεχίζει μέχρι το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι στα Καλαμίτσια.

ΖΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΖΩΗ

Διασκέδαση

Αποκτήστε την εμπειρία την ελληνική νυχτερινής ζωής στη Νάξο και δε θα μετανιώσετε. Είτε είστε η ψυχή των πάρτι είτε του χαλαρού και ρομαντικού ποτού σε ένα rooftop μπαρ, το νησί ικανοποιεί όλα τα γούστα. Θα βρείτε κόκτεϊλ μπαρ με μαγευτική θέα όπου μπορείτε να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα, και νυχτερινά κλάμπ όπου μπορείτε να διασκεδάσετε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΣΤΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΝΗΣΙΑ

Απόδραση

Υπάρχουν πολλά καράβια που προσφέρουν μονοήμερες εκδρομές στα γύρω νησία, όπως στην Αμοργό, στα Κουφονήσια, στην Πάρο, κ.ά. υπάρχουν, ακόμη, σκάφη προς ενοικίαση για να εξερευνήσετε απομακρυσμένες παραλίες.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ Ή ΙΠΠΑΣΙΑ

Δράση & Εμπειρία

Για τους πιο περιπετειώδεις, δραστηριότητες όπως καταδύσεις και ιππασία, πρέπει να βρίσκονται πρώτες στη λίστα σας. Φανταστείτε να κάνετε ιππασία κατά μήκος της παραλίας την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Τι πιο ρομαντικό από αυτό; Όσον αφορά τις καταδύσεις, θα εξερευνήσετε τα νερά του αιγαίου, ξεκινώντας από τη μία από τις όμορφες παραλίες του νησιού, τον Άγιο Προκόπιο, όπου βρίσκεται η καταδυτική σχολή Bluefin Divers.

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ιστορία

Η Νάξος έχει μία πληθώρα ορθόδοξων εκκλησιών και ναών, που χρονολογούνται στον 6ο αιώνα π.Χ. Αφήστε τη βυζαντινή αρχιτεκτονική να σας συνεπάρει και να σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Διασκέδαση

Ταινία κάτω από τα αστέρια είναι μια αξέχαστη εμπειρία που κανένας επισκέπτης του νησιού δε πρέπει να χάσει.

ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙ

Ζήστε όπως οι ντόπιοι

Υπάρχουν τόσες πολλές εκκλησίες στη Νάξο, που είναι πολύ πιθανό να πετύχετε κάποιο από τα πανηγύρια, όταν βρίσκεστε εδώ. Τα πανηγύρια οργανώνονται κάθε χρόνο για να γιορτάσουν κάποιο όνομα Αγίου εκκλησίας. Στα πανηγύρια, μπορείτε να φάτε και να πιείτε, καθώς και να χορέψετε στην κεντρική πλατεία του χωριού του εκάστοτε πανηγυριού, μέχρι τις πρωινές ώρες. Πάρτε μέρος σε ένα πανηγύρι,θα διασκεδάσετε με τη ψυχή σας! Το πιο γνωστό πανηγύρι είναι αυτό του Δεκαπενταύγουστου, κατά το οποίο γιορτάζεται η Παρθένος Μαρία.